Flaks eller uflaks? Hvis du kjøpte bolig for 30 år siden kan du nå gjøre opp status. Var du smart eller dum, hadde du flaks eller uflaks? Fikk du gode eller dårlige anbefalinger?
De som investerte 1 million i eiendom for 30 år siden, i storbyene eller sentrale strøk, sitter i dag igjen med en gevinst på rundt fem til åtte ganger innsatsen. Hurra, bra jobba.
De som investerte 1 million i eiendom for 30 år siden på steder der «ingen skulle tru at nokon kunne bu», sitter igjen med null, eller kanskje to ganger innsatsen. Kanskje ikke så bra.
Det er på høy tid at myndigheter og banker advarer boligkjøpere om risikoen ved å kjøpe eiendom i grisgrendte strøk.
I tillegg har de som valgte å bosette seg og jobbe i sentrale strøk, en inntekt som ligger 50 % høyere (i snitt) enn de som valgte feil på 90-tallet.
Det er selvfølgelig vanskelig å spå om framtida, men vi vet mye om fortida. Dersom vi legger til grunn at tendensene de siste 30 åra fortsetter de neste 30 åra også, vil det å investere i bolig utenfor pressområdene være noe av det dummeste du kan gjøre – økonomisk sett. Hvis du kjøper eller bygger bolig til 5 millioner i hutiheita og du får en verdistigning på 2 % i året, vil eiendommen være verdt ca. 9 millioner om 30 år. Hvis du investerer 5 millioner i Oslo og får en verdistigning på 6 % i året, vil eiendommen være verdt ca. 29 millioner om 30 år.
Samtidig har du kanskje tjent 10-15 millioner kroner ekstra i denne perioden, noe som betyr penger til å investere i fond og aksjer og fritidsboliger, som også øker kraftig i verdi.
Jeg mener at myndighetene bør advare folke som tenker på å investere i eiendom utafor folkeskikken: Det vil føre til fattigdom og økte forskjeller.